Je spiegelt, heb je daar last van?


Boekbespreking - Inleiding

Indra Torsten Preiss schreef een boek over het verschijnsel dat mensen vaak steeds weer op dezelfde problemen stuiten in hun leven. Leende dat boek deze middag en raakte er in vast met lezen. Besloot niet naar Eurovisiesongfestival te gaan kijken, maar boek uit te lezen. Hier wat highlights.

Dat komt omdat ze keer op keer dezelfde keuzes maken en ze hebben geen idee waarom ze dat doen.

Indra beschrijft dat het in die gevallen gaat om patronen die het individu overstijgen en die onbewust van de ene generatie op de andere overgedragen (kunnen) worden.

De schrijver heeft zijn opleiding gevolgd bij Bertold Ulsamer en onder supervisie gewerkt van Bert Hellinger en andere gerenommeerde therapeuten.

Waarom het boek te lezen?

Het boek geeft een zeer ruime toelichting op vele zaken rond o.a. de methode van familieopstellingen. De methodiek, de gedacht achter de ‘ordening van liefde’, familie opstellingen in verschillende zettingen en rond de wetenschap en opstellingen.

De geschiedenis herhaald zich

Systemische orde, dit is het kernbegrip van het boek. Dit begrip komt ook terug in het werk van Ivan Boszormenyi-Nagy die de contextuele benadering kent met de uitleg van ‘een relationele ethiek als basis van goed functionerende relaties’. Zoiets als 'wie goed doet, goed ontmoet'.

‘Er bestaat in families een onzichtbaar grootboek waarin die balansen tussen de familieleden bijgehouden wordt. Wat in de ene generatie uit balans is geraakt, probeert men in de volgende generatie weer in evenwicht te brengen’.

De Bindingsliefde

Een mooie term en voor sommige wellicht heel herkenbaar. Het kind dat ervan uitgaat dat het door plaatsvervangend lijden iemand kan helpen of redden. Achter deze wens om te worden als iemand anders liggen de diepe behoefte om bij de familie te horen en een diepe dankbaarheid en liefde tegenover degenen die hem het leven hebben gegeven. Deze bindingsliefde bewerkstelligt dus, door de lotsverbinding, dat degenen die een voordeel hebben, zo willen worden als degenen die een nadeel hadden.

Een mooi onderwerp voor een lang gesprek.

Lezen is mijn suggestie!

Voor eenieder die een eerste introductie en verdieping wil hebben rond dit onderwerp kan ik het boek aanbevelen te lezen. In deze blog ga ik wat in op opmerkelijke punten uit het hoofdstuk van de wetenschap.

De morfologische resonantie.

Rupert Sheldrake heeft verschillende theorieen en versnipperde onderzoeken over dit thema bijeengezet. Volgens hem hebben dieren en mensen toegang tot informatievelden, die hij morfologische (vormgevende) velden noemt.

Het zou verklaren waarom trekvogels hun route over duizenden kilometers weten te vinden of bacteriën informatie hebben om zich constant te veranderen. Een zeer sprekend voorbeeld dat op waarheid berust.

De honderdste aap een mooi waargebeurd verhaal

De bioloog Lyall Watson publiceerde in 1979 een boek over een Japanse apenkolonie. De apen zaten op het eiland Koshima en ontdekte hoe ze aardappels moesten wassen. Geleidelijk aan kopieerde andere apen dit gedrag. Toen op een bepaalde dag een groot aantal apen dit kunstje konden, gebeurde er iets bijzonders. Nog voor zonsondergang konden opeens alle apen op Koshima aardappels wassen. Sterker nog ook alle apen op naburige eilanden kilometers ver weg namen het gedrag over. Er was blijkbaar een kritieke massa bereikt in de evolutie van die soort en die beïnvloedde het morfologische veld van die apensoort. In jip en janneke taal: door een onbekend iets leerde de soort iets van mekaar dat hielp verder en slimmer te leven of zo....

Voor mijn verdere studie en toekomstige blogs:

Voor verder studie neem ik ook voor later het werk van Robert Sheldrake, die schijbaar indrukwekkend onderzoekswerk heeft uitgevoerd. Iets voor een volgende blog.

Dan ook een tip om de BBC documentaire te kijken ‘The Ghost in Your Genes’.

Logisch dat je ‘je kan inleven’

En las er al veel over, heeft vervolg nodig want ben er weer enthousiast over: spiegelneuronen. Je ziet iemand een appel eten, en ook in jouw hoofd lichten dezelfde hersendelen op als van de persoon die eet. Die gebeurd direct, spontaan, zonder dat je er iets voor doet. Dit geeft een basis van reden voor empathie.

En schijnbaar hoe meer je met iemand verbonden bent, hoe sterker de resonantie van onze spiegelneuronen.

Mijn favoriet koffie onderwerp: Groot radarveld

En als je dus hoog sensitief bent, je diepe verwerking hebt, met daarbij een grote liefde voor alle mensen, denk ik dat je mogelijk ook een groot radarscherm hebt die je verbind en veel laat ‘mee resoneren’.

Genoeg stof om komende jaren me verder in te verdiepen. Doe je mee? Wanneer gaan we een koffie drinken?

That’s it for now.

Rudolph